SEO оптимизация на сайт или платена реклама – кое да изберете?

сео оптимизация или платена реклама
сео оптимиация или платена реклама - кое да избера?

През последните години онлайн маркетингът все повече навлиза като начин за рекламиране на стоките и услугите, които един бизнес предлага. Появяват се различни платформи, нови методи, но два са основните за привличане на нови клиенти – SEO (оптимизация на сайт) и платени реклами в Google, Facebook, Linkedin, Instagram и т.н.

Чували сте вече многократно, че ако бизнесът ви няма достатъчно присъствие онлайн, то той няма бъдеще. И аз съм съгласна с това, освен ако не сте кварталното магазинче, което всички съседи посещават, просто защото е най-близо.

И тук идва въпросът – “Добре, ще се рекламирам онлайн, но как – с PPC (платена реклама) или с SEO (оптимизация на сайта)?”

В тази статия ще ви кажа моето мнение, като човек, който се занимава и с двете неща и се надявам да ви помогна да вземете решение по въпроса.

Сравнение между платените реклами и оптимизацията на сайт:

SEOPPC 
Отнема времеЗаработва веднага
Оптимизираният сайт води клиенти дори без да работите активно по негоПлащате – има клиенти, не плащате – няма клиенти
Конверсията от клик до продажба е 10-15%Конверсията от клик до продажба е 2-5%

Това са трите най-важни фактори, които трябва да знаете за тези два начина на онлайн маркетинг.

Често хората бързат, искат мигновени резултати и избират да заложат само на платените реклами без да се замислят, че по-малко от посетителите се превръщат в клиенти, сравнено със SEO. Няма лошо. В крайна сметка не можете да чакате 3-6-12 месеца докато сайтът ви започне да има достатъчно безплатен трафик от Google, за да започнете бизнеса си. Но трябва ли напълно да игнорирате оптимизацията?

Covid-19, оптимизацията на сайт и платените реклами

С началото на пандемията през 2020-та година ни застигна едно бедствие, което засегна много бизнеси и за съжаление, не малка част от тях фалираха. Една от причините е, че фирмите разчитаха само на платени реклами, а в момент на криза се наложи свиване на бюджетите. Но от къде? От рекламите, разбира се. Но спирайки ги без да имат правилно оптимизиран сайт, тези компании се обрекоха на провал. Ако нямате канал/ начин, по които да привличате потенциални клиенти, бизнесът ви е загубен.

Какво обаче стана с бизнесите, които през годините бяха инвестирали в оптимизация на сайта си?

Те можеха да си позволят няколко месеца да спрат да плащат за SEO без това да им навреди. Да, тя се случва бавно и отнема време докато даде резултат, но и ефектът от нея трае дълго. Съответно, със започването на пандемията, фирмите, които имаха добре оптимизирани уебсайтове, спряха разхода за реклама, но сайтовете им продължиха да им водят клиенти.

А тези, които продължиха да инвестират в SEO дори и по време на криза, видяха стабилен ръст, защото част от конкуренцията си даде почивка. Вижте какво се случи с мой клиент, който не спря оптимизацията заради пандемията. Използвахме времето да пренапишем текстовете на сайта спрямо най-новите добри практики и ги пуснахме в началото на май месец. От там нататък обърнете внимание как нараства трафикът. И този резултат е стабилен. Дори утре клиентът ми да има затруднения и да трябва за месец-два да спре оптимизацията, сайтът ще продължи да докарва потенциални клиенти.

На изображението отгоре можете да видите, че до май 2020 сайтът е получавал около 500 посещения на месец от Google. След промяната на текстовете (червената стрелка) посещенията започнаха да се увеличават, като за Юни са близо 1000 (50% увеличение), за Юли – 1200, за Август 1400, (лек спад декември покрай празниците, но сайтът е за преместване и хамалски услуги, така че е очаквано) и така докато стигнем до март 2021, когато сайтът има 3243 посещения за месеца. Сравнено с март 2020-та това е увеличение от 548.6%.  Кой не би искал такъв ръст и то по време на пандемия?

В заключение – SEO (оптимизация на сайт) или PPC (платени реклами)?

И двете!

Имат си плюсове и минуси, но най-важното е, че се допълват. Така че направете и двете. Когато сайтът ви докарва вече достатъчно трафик, използвайте платените реклами само като подкрепление, ако в някакъв момент не ви достигат клиентите. Това са два различни лоста, които можете да ползвате за докарване на повече потенциални клиенти за вашия бизнес. Използвайте ги умело! Work smarter, not harder 😉