SEO анализ на конкуренцията

сео анализ

Проверката на конкурентните сайтове е важна част от подобряването на параметрите на вашия сайт особено ако искате той да достигне и се задържи на топ позиции в google.  Чрез професионални SEO инструменти които споменаваме по-долу всеки собственик на сайт може да “сверява часовника” на сайта си и да намира отговори защо е, или не е там където иска в търсачката. Всички тези одити и анализи на всички сайтове класирани на първа страница в гугл не трябва да водят до вманиачване на метрики и анализи на странични инструменти които определено показват насоки и тенденции, но не са определящият фактор който класира сайтовете на първа страница.

Google има последната дума и той определя и прави разместванията според математически алгоритми.

Как да изберете правилните ключови думи които конвертират?

1. Търсачката предоставя безплатен инструмент (keyword palnner) в който можете да получите информация относно множество ключови думи и цените им за реклама. Използвайте го когато сте в процес на съдиране на информация относно какво търсят хората което е свързано с вашия бизнес.

Много хора започват бизнес, без да се замислят че хората търсят по ключови думи, и някои от тях са от решаващо значение, когато искат да достъпят техния уебсайт. При органичното търсене, ключовите думи влияят върху класирането на сайта и чрез увеличаването на броя им ще се увеличава и трафика към сайта.

При платените резултати чрез реклама нещата са ясни. Който плаща за google ads на кликове, сайта му има моментален трафик.

Ако искате да видите кои ключови думи използват вашите конкуренти, има редица онлайн инструменти, които могат да ви помогнат.

SEO професионални инструменти за анализ на сайтове

  • Ubersuggest
  • Keywords Everywhere
  • Keyword planner
  • Ahrefs

Ubbersuggest на Neil Patel се рекламира като “Искате повече трафик? Това е инструмента който ще ви покаже как да спечелите играта на SEO“. 

Keywords Everywhere е добавка за браузерите chrome, firefox с която получавате готова и достоверна информация.

Ahrefs е изключителен инструмент за анализ на линкове който в последните години подобрява и обновява много услугите си. Последната новост от украинската компания е заявката за собствена търсачка която ще конкурира Google. Времето ще покаже с какво тя ще е по-полезна на потребителите и какъв процент от пазара ще заеме.

Keyword planner е част от google ads като позволява откриване и анализ на стотици хиляди ключови думи за всякакви езици. Работата с него е лесна но при настройването на кампанията трябва да вкарате някаква парична сума.

Bing и Yandex също предоставят Webmaster tools където се събира огромна информация. Но трябва да наемете подходящ специалист който да я разчете и информира бизнесмена, какво казват цифрите. Няколко SEO консултации с професионалисти ще са супер полезни преди да вземете съдбовни решения.

Защо изследването на ключови думи е важно?

Изследвайки за какво се класират вашите конкуренти, вие по същество научавате какво ги прави успешни и носи на сайтовете им органичен трафик. Изследването на ключови думи е задължителен аспект от работата на всеки SEO експерт, защото ще да ви даде идеи които да помогнат да надминете конкурентните бизнеси. Използвайте данните на тези инструменти за да си отговорите на въпроси като “Защо техния сайт е пред моя?” и “Какво да направя за да подобря онлайн видимостта на сайта си?

Говорейки за ключови думи, помнете че те не са единственият важен елемент при когато си говорим за SEO оптимизация на сайтове. Има много други, които влияят върху начина, по който вие и вашите конкуренти се класирате на страниците в SERP. Някои от тях са свързани с домейна (възраст, линк профил, географско окончание).

On-site SEO

Най-важното нещо в един сайт е правилната on-site оптимизация която гарантира поне 50% от добре свършената работа на SEO екипа. Обратните връзки (линк билдинг) са втората най-важна част защото казват на търсачката, че вашият уебсайт е качествен и си струва да бъде посетен от потребители които търсят точно тези услуги или продукти. Социалните медии са третият стълб в който сайта ви трябва да има задължително присъствие. Всички лайкове, споменавания и решервания са сигнали към търсачките че сайта ви е авторитетен и посещаван. А от там идва и по-доброто му класиране. Щом хората харесват съдържанието му и говорят за него и търсачките го харесват.

Анализирайте сайтове които се класират преди вашият ако искате да стигнете до върха. Пътя ще е дълъг и трънлив, работата по сайта ще бъде постоянна, но удоволствието от постигнатите победи и научените уроци е несравнимо. Ако успеете и да монетизирате сайта, печелейки пари тогава успехът е още по-значим.