Как архитектурата и навигацията в сайта влияят на SEO?

Как архитектурата и навигацията в сайта влияят на SEO

Изграждането и поддръжката на всеки уебсайт трябва да са насочени главно към потребителите и тяхното удобство. Необходимо е, обаче, и да се положат известни усилия върху оптимизирането на сайта спрямо изискванията на търсещите машини.

Жизненоважно е, например, да се уверим, че няма никакви сървърни грешки, както и да се погрижим за други технически проблеми. Всичко това влияе на навигацията в сайта и неговата архитектура.

Какво е архитектура на сайта?

Архитектурата представлява начина, по който всяка страница в уебсайта е свързана с останалите. Това са пътищата, по които хората и търсещите машини навигират из сайта, като структурата им е еднакво важна и за реалните потребители, и за роботите.

Вярвате или не, зле изградената структура може да срине позициите на сайта, трафика към него и дори конверсиите. Причините за това са много. Първо, липсва възможност за търсещите машини да достигнат до голяма част от съдържанието в уебсайта и е невъзможно то да бъде индексирано.

Като пример за това как не трябва да бъде изграден един сайт можем да посочим онлайн магазин за авточасти, който съдържа начална страница с търсачка. В търсачката е необходимо да се напише моделът на колата, след което се показват всички предлагани продукти за него. Хората лесно могат да се справят с това, но не и търсещите машини. Именно затова подобен сайт почти не се показва в резултатите при търсене.

Обикновено, последиците от сайтове с такава архитектура са пагубни и единственият възможен вариант за преодоляването им е изграждането на чисто нов сайт от нулата. Ето защо поддръжката и оптимизацията трябва да се започнат още със създаването на сайта и никога да не спират.

Вътрешен линкбилдинг

Навигацията в сайта ви оказва огромен ефект върху това кои страници ще се показват високо в резултатите от търсене по определени ключови думи. Страници, към които сочат повече други страници от същия сайт ще се възприемат с по-високо доверие от търсещите машини и съответно, ще получат по-добро класиране по конкурентни ключови фрази. Ето защо страници на главни продуктови категории са толкова популярни в резултатите от търсене.

От друга страна, индивидуалните продуктови страници почти нямат входящи вътрешни линкове към себе си, но това е нормално, тъй като те не се нуждаят от такива.

Като цяло, архитектурата на сайта ви трябва да се състои от няколко нива на йерархия:

  • Най-напред е началната страница. Тя обикновено получава най-много вътрешни връзки и затова можете да я оптимизирате по по-общи фрази с по-висока конкуренция.
  • Второто ниво се състои от страниците, към които води главното меню. Това са главните продуктови категории или общи услуги. Тях можете да оптимизирате по сравнително конкурентни думи, свързани със самата категория.
  • Третото ниво обхваща индивидуалните страници на всеки продукт, предлаган в сайта. Те се оптимизират по имената на продуктите, техните марки и модели, характеристики и други.
  • Четвъртото ниво се състои от допълнителното съдържание като публикации в блог, статии, видеа, инфографики и други. Това всъщност са основите на маркетинговите ви кампании. Те ви помагат да изградите своя образ като експерти в областта си и да спечелите доверието на потребителите. Тези материали, също така, са изключително ефективни за получаване на трафик от търсене на конкретни сложни фрази, съдържащи няколко думи. Тези страници не получават много вътрешни линкове, но са чудесни варианти за изграждане на външни връзки.

Най-важният извод, който можем да направим, е, че е необходимо да сте много внимателни, още когато изграждате или преструктурирате уебсайта си. Внимателно обмислете кои ще са главните категории и как ще подредите продуктите и услугите, които предлагате. Намерете най-ефикасния, удобен и оптимизиран за търсещите машини начин, по който да организирате навигацията и структурата на сайта.