Типовете линкове (LinkBuilding), които Google мрази

От Google ъпдейтнаха страницата за линк схемите с примери за беклинкове, които Google считат за СПАМ. Определено нови за този механизъм са article marketing-а и guest posting кампаниите, които са с  много anchor text пълен с ключови думи и фрази, advertorial-и които съдържат платени линкове, и не на последно място линкове със силно оптимизирани анкори в прес релийзи и статии.

Линк типовете, които могат да вкарат сайта ви в беля са реално повече от това. Ето и списъка им:

1. Google мрази платените линкове (когато ги хване де…)

Покупката и продажбата на линкове, които прокарват PageRank могат да имат негативен ефект спрямо ранковете на вашия сайт в SERPs. Това включва в себе си и: размяната на пари за линкове; размяната на стои и услуги за линкове; или изпращането до някой на „безплатен“ продукт, с цел на това този човек да пише за това и да сложи обратно връзка до източника.

Не купувайте или продавайте връзки, ако не искате да рискувате своите ранкинги.

Размяната на линкове с други сайтове не е проблем (не е и решение, тъй като не дава никаква тежест, но все пак…). Всъщност, подобна практика е напълно нормална е за повечето сайтове. Например, сайтове за изучаване на маймуни могат да си разменят линкове с всички други сайтове за изучаване на маймуни без това да им навреди много.

Ако обаче разменените линкове изглеждат изкуствени (ако женски магазин за дрехи линква към сайт за хамали и обратно), тогава Google може да сметне, че се опитвате да билднете не натурални връзки. Докато връзките, които сте разменили имат нормална логика и един обикновен посетител би имал ползата да ги посети от вашия сайт към другия, то всичко ще ви е в реда на нещата 😉

3. Google мрази article marketing или guest posting в големи мащаби

ОК е ако публикувате вашите статии или гост-постове върху чужди сайтове, стига да не са на ишлеме. Ако guest post-вате само и единствено заради keyword stuffed беклинка, то вашия сайт може и да почне да се оглежда по някое време за някое и друго наказание. И въпреки, че това може да прозвучи много популистко, пускайте свои гост-постове в други уебсайтове, ако искате да допринесете за дадена тема с нещо качествено.

4. Google мрази автоматизацията и услугите свързани с изграждането на бекликове

Със сигурност сте виждали реклами за инструменти и услуги (както в Интернет, така и дори в нашите форуми searchengines.bg и predpriemach.com), които предлагат стотици (ако не и хиляди) беклинкове почти без да правите нищо. Тези инструменти, които ви „помагат“ да „доминирате“ SERPs-а, са сигурен начин по който да си баннете сайта от Google.

Избягвайте инструментите и разширенията за автоматично build-ване на беклинкове. Ако сте стигнали особено лесно до такива, то определено имайте предвид, че и Google SPAM екипа (начело с Matt Cutts) също вече ги знаят 😉

5. Google мрази реклами, които пропускат PageRank

Ако въртите реклами на чужд сайт, постарайте се, да използвате rel=“nofollow“ като атрибут на съответния линк. Иначе, Google може да реши, че се опитвате да манипулирате SERP-а и какво следва? Да, точно така – наказание 🙂

6. Google мрази линкове с exact match анкор текстове в статии и прес релийзи

Ако вашата статия съдържа параграфи, които изглеждат по следния начин, то можете „спокойно“ да поканите Google СПАМ алгоритъма да ви дойде на гости:

„Има много сватбени пръстени на пазара. Ако искате да направите сватба, ще трябва да изберете най-добрия пръстен. Също ще ви се наложи да купите букет и сватбена рокля.“

7. Google мрази линкове от ниско-качествени директории и букмаркинг сайтове

Ако събмитнете вашия сайт в стотици Интернет директории, които никога няма да ви докарат и 1 посетител дори, изобщо не се занимавайте да правите подобен линк. Тези линкове, няма да помогнат на позиционирането ви в Google (освен ако тотално нямате абсолютно никаква качествена конкуренция, разбира се). Ако все пак смятате, че някога директорията може да ви донесе някой и друг посетител, то си заслужава да си откъснете един линк за из път 😉

8. Google мрази широко разпространени линкове по футърите на различни сайтове

Някои уебсайтове поставят линкове с keyword stuffed анкори във футъра на други сайтове. Тези линкове в 99,99% от случаите са платени линкове, и вие не бива да се възползвате от подобни техники.

Като тук не става въпрос за линкове във футъра като „За нас“ или  „Правила за ползване“, а става въпрос за бекликове като „хамали софия“ или „Защо трябва да купим Acer„.

9. Google мрази линкове скрити в widget-и, които се активират на множество сайтове

Някои разработчици на widget-и, предлагат безплатни такива, които съдържат линкове в себе си към други сайтове: “Посетители на страницата: 1,234 – хамали“

Ако някой widget developer, ви оферира да промотира сайта ви, чрез уиджети, със сигурност го накарайте да използва rel=“nofollow“, или просто не използвайте такива линкове.

10. Google мрази форумни коментари с оптимизирани линкове в поста или в подписа, както и такива за блог коментари

Има инструменти, които автоматизирано постват коментари във форумите:
“That’s really great information! Thanks a lot!
Peter
buy wedding rings buy flowers best wedding”
Не използвайте този метод за промотиране на сайта си. Google го мрази. Не случайно, ако имате блог и сте си пуснали Akismet, определено подобно съобщение отива директно в СПАМ папката. Избягвайте автоматично масово постване на линкове по форуми и блог коментари.