Оптимална плътност и тежест на ключовите думи

Представители на търсачките многократно заявяват, че няма някакво общо значение за плътността на ключовите думи, при която страницата ще бъде призната като релевантна за всички заявки за търсене.

И можехме да им повярваме, ако не беше едно обстоятелство: страниците с по-малко ключови думи в повечето случаи губят срещу страниците с повече ключови думи. С други думи, броят на ключовите думи все още има значение за популяризирането на всяка страница.

Следователно задачата на оптимизатор е да постави достатъчно ключови думи и то без да навреди на съдържанието, т.е. ключовите думи в съдържанието не трябва постоянно да се набиват на очи.

Това може да се постигне с помощта на няколко техники (за предпочитане всички заедно):

Увеличаване обема на текста

Колкото по-дълъг е текстът, толкова по-лесно е да се „изгубиш“ в многото ключови думи. Поради това в най-конкурентните страници има смисъл да се отдалечите от традиционните 2000 знака на текста и да поръчате например статия от 5000-6000 знака, в която е по-лесно да добавите още ключови думи, без да рискувате да навредите на съдържанието на текста.

Прилагане на голям брой синоними

Модерните алгоритми за търсене напълно разпознават и харесват синонимите, които увеличават литературната четимост на текстовете. Вместо безкрайно повторение на „Можете да си купите прахосмукачка“, „покупка на прахосмукачка в нашия магазин“ , „за да си купите прахосмукачка, използвайте формата за поръчка“, и други подобни ключови думи, трябва да използвате синоними, които търсачките все едно ще отчетат като ключови фрази, а тестът ще изглежда по-печеливш и естествен.

Например: „при нас вие можете  да си купите прахосмукачка“, „продажба на прахосмукачки в нашия магазин“, „за да направите покупка на правилния модел прахосмукачка, използвайте съветите на мениджъра“.

Създаване на отделни текстове за всяка ключова дума

В края на краищата може да „раздробите“ използването на ключови заявки. Ако за една статия използвате една ключова дума тогава е много по-вероятно да получите необходимата плътност на ключовите думи, без да ги превишите. Освен това търсачките, особено Google, обичат, когато сайтът има много страници.

Плътност на ключовите думи на страницата

Между другото, има ли някаква стойност оптималната плътност на текста?

Като цяло, за да не попаднете под излишното внимание на търсачките не се препоръчва плътността на ключовите думи да бъде повече от 8-10%.

Какво е плътност? Това е максималното насищане на текста с ключови заявки до такава степен, че става очевидно за невъоръжено око – текстът е изкуствено оптимизиран за търсачките.

Защо не трябва да напълвате текста с ключови думи, за да влезете в ТОП? Защото търсачките ще анализират текста за плътност и ще определят, че той е препълнен с ключови думи, а търсачките прилагат санкции за такива сайтове, които няма да доведат до растеж, а до намаляване на позициите в търсенето.

Показателят за плътност на текста повече от 2000 знака не трябва да превишава 8-9 % и не трябва да бъде по-малко от 3-4- %.

Количество и тежест на ключовите думи

Следващото нещо, на което трябва да обърнете внимание в отчета, е броят и тежестта на заявките, от които се нуждаете. Тук в първите позиции трябва да има думи от вашето семантично ядро за тази конкретна страница.

Това означава, че ако вие рекламирате страницата по заявки „затваряне на тераси“, тогава първата и втората дума трябва да бъдат „затваряне“ + „тераси“.

На първо място не трябва да има други думи, например „София“  или „евтино“. Те могат да присъстват по-долу, но да не бъдат лидери по брой и тежест.

Между другото, тежестта трябва да бъде естествена, т.е. трябва постепенно да нараства по всички думи. Не трябва „затваряне“ да бъде 15%, „тераси“ 12%, а „София“  само 2 %. Това означава, че някои искания не трябва да изпъкват твърде много сред останалите ключови думи.      

Няма индикатор за оптимална показател на тежестта, достатъчно е да анализирате конкурентите и при вас броя на ключовите думи + тяхната тежест да бъде повече, това ще бъде добре.