Няколко тенденции в мобилното развитие през 2023 година

През тази година броят на потребителите на мобилни телефони ще се увеличи многократно. Това налага и развитие на тенденциите и в тази статия ще обсъдим 7 от тях, които пряко ще засегнат оптимизацията и рекламата.


Платформи за мобилни приложения

Разработването на различни платформи си остава един достъпен бюджетен начин да имате своето приложение, но да можете лесно да го оптимизирате. В повечето рамки има готови шаблони, както и лесна настройка на езика. Една такава популярна платформа е Flutter. Тази година тя получава последни актуализации и може да функционира отлично на всички операционни системи и мобилни устройства.
Например, приложенията на известни марки като Alibaba Group, eBay, Tencent и Toyota са разработени именно на Flutter. На руския пазар платформата се използва за дребна търговия и банкиране.


PWA

PWA (Progressive Web Applications) се намира в уеб разработката на даден сайт и буквално го преобразува в мобилно приложение в браузъра на даденото устройство.
Различни проучвания показват, че тази технология има 36% повече развитие, отколкото мобилните сайтове. След плюсовете са улеснено съдържание на приложение и малка инвестиция за това. Въпреки това, има и редица недостатъци: по-малко функции от мобилното приложение, ограничен достъп до хардуерни компоненти и висок разход на енергия.
Тази версия може да бъде от полза на тези, които искат да пуснат мобилна версия на продукта, така че да се тества и да бъде удобна за използване.


Пренасяне на историите в мобилното приложение

Приложенията вече не са средство само да се купи даден артикул, но вече са начин за споделяне на истории въздействие на потребителите, което увеличава времето за стоене пред екрана и се отразява на потребителското изживяване. Това от своя страна води до подобряване на оптимизацията и рекламата.
Например, едно такова приложение е Ozon Moments. В тази платформа потребителите могат чрез видеосъдържание да споделят това как се чувстват от дадена покупка и какво е тяхното мнение. Това пък е особено полезно за платформата, тъй като се привличат нови потребители, които да станат клиенти.
Като цяло потребителите обичат да споделят своето мнение, а наличието на такова приложение предполага поддръжка от страна на магазина, към който принадлежи и редовна оптимизация.


Изкуствен интелект

С него по-лесно могат да се предвидят действията на потребителите, да се направи статистика на това какво харесват и са склонни да купят. Най-разпространената технология за различни приложения, включително и такива за банкиране, са чат ботовете. В повечето случаи оптимизирането тук се състои в това да се осигури бързина на отговорите и следователно да се подобри и обслужването на клиентите, което води до високо потребителско преживяване.


Геймификация

Тя повишава стойността на мобилното приложение в очите на потребителите. С този инструмент вие можете да въздействате върху поведението на потребителите – да купуват повече, да канят приятели или пък да изпълняват различни задачи.
Важно е да си поставите цел, за да бъдете успешни. Ако просто ще го правите, за да имате някакво развитие, то няма да има смисъл от геймификацията и тя ще бъде само ненужен разход.


Услуги с местоположение

Те са изключително полезни за бизнеса, тъй като помагат да се анализира поведението на потребителя. Да се проследи кои места го интересуват и следователно тази информация за бъде използвана за маркетингови стратегии и оптимизация на целия процес по рекламата.


Незабавни приложения

С Android Instant Apps потребителите могат да изтеглят основи части на приложението и да имат достъп до останалата информация чрез URL адреса. Разработчиците могат да превърнат това мигновено приложение бързо в работещо обикновено. Технологията е полезна за търговския сектор и сферата на услугите, където потребителите незабавно изриват приложението, след като изпълнят целта си.

Във всички случаи тази технология би била полезна за всеки бизнес, който иска да има мобилно приложение бързо и лесно, като това подобри оптимизацията и рекламата, а оттам и цялостното класиране.

Изображение – smartlook