Как PR-ът влияе на SEO?

В недалечното минало връзката между PR стратегията и позициите на една уеб страница се влияеше кажи-речи от един фактор – линкбилдинг. Нещата бяха прости  – трябваха ни колкото се може повече линкове към страницата от всякакви места.

Днес, благодарение на по-сложните и интелигентни алгоритми на Гугъл, това далеч не е достатъчно и връзката между PR и SEO е много по-комплексна. Тези два компонента на маркетинга влияят помежду си от една страна, с нуждата на PR от страхотно съдържание за увеличаване на достигането си и от друга, с нуждата на SEO от широка мрежа от хора, до която да достигне съдържанието.

Нетуъркинг: Ключът към успеха

Повечето компании фокусират своите PR усилия върху публикации в пресата и социални сигнали, но най-важно е качеството на хората, които ги създават, и мрежата, която те формират.

Необходими са ви копирайтъри, журналисти и писатели на високо ниво, дори и да не се нареждат сред топ експертите в тяхната сфера. Достатъчно е да пишат качествени и интересни материали по подходящо поднесен за публиката начин, както и да се ползват с доверие и добър имидж сред читателите.

От SEO гледна точка Гугъл вече обръща по-високо внимание на авторитета на авторите, отколкото на ключовите думи. Причината е елементарна – думите могат да бъдат манипулирани, докато личностите и техните качества – много по-малко.

Създаването на публикации в медиите или други подобни материали никога не трябва да предхожда изграждането на стабилна мрежа от професионални копирайтъри, блогъри и журналисти с висок имидж. Дори и да успеете да пожънете някакъв успех без тяхна помощ с хубава и предизвикваща вирусен ефект публикация, със сигурност ще останете далеч от нейния потенциал.

Накратко, не бъдете пасивни и не очаквайте публикацията сама да си свърши работата. Активизирайте се, активизирайте и гореспоменатата мрежа и чак тогава действайте с разпространението.

Как да напишем SEO ориентирана публикация за медиите?

Няма да изброяваме цялата необходима информация, всички знания и умения, които ви трябват за успешен материал, защото са твърде много, а и идват постепенно с опита. Ще се спрем на някои ключови моменти в писането на такива публикации, които са важни от гледна точка на SEO.

Най-напред, помислете добре каква ще е тематиката, върху която ще пишете. Изберете тема, която ще е интересна за външните потребителите. Опитайте да намерите добър повод за корпоративна публикация – нов уебсайт, нови продукти и услуги, нов мениджър, проучване и така нататък.

Не забравяйте, че заглавието задължително трябва директно да подсказва каква е ключовата информация в статията, иначе тя няма да постигне никакъв SEO ефект. Заглавието е важно не само за оптимизация, но и за получаване на линкове, споменавания, потенциално създаване на вирусен ефект и провокиране на момента вниманието на читателите.

Включете и задължителни елементи като логото на компанията или връзка към корпоративни визуални материали, за да могат тези, които ви цитират или изпращат линк обратно към вас, да има какво да използват. Не пропускайте и общите условия, декларация за поверителност, контактна информация и други такива данни, които са важни както за SEO, така и за повишаване на доверието у компанията.

Зашо PR и SEO експертите трябва да действат в един отбор?

Просто защото и в двете длъжности има доста допирни точки. PR специалистите е необходимо да измислят качествено съдържание за публикуване в медиите, което да донесе възможно най-висока популярност на бранда чрез фирмения уебсайт и социалните мрежи. SEO експертите, от своя страна, пък се стремят да предоставят на потребителите максимално добро преживяване в уебсайта и извън него. Поради това, можем да сме сигурни, че аналитичният подход на един оптимизатор, комбиниран с маркетинговия нюх на PR-a, ще донесе чудесни резултати.

Двете професионални направления включват в стратегиите си изключително сходни компоненти – линкове, социални сигнали, имидж на авторите, репутация на бранда. Важно е да си поставяме високи и дългосрочни цели. Именно тогава ще знаем кои са най-правилните и ефективни маркетингови действия, а в тях със сигурност ще има както много SEO, така и много PR.