Как работи SEO за мобилни приложения / App Store Optimization

Google’s mobile-friendly update засегна мобилното търсене по много начини. Единият е, че не само уебсайтовете, но и приложенията се показват в резултатите от SERP с бутон за инсталиране. Това отваря вратата за повече инсталирания на приложения извън обявите в магазина за приложения.

Тъй като има различни начини как вашето приложение може да се покаже в мобилното търсене (платено рекламно място, пакети от приложения, препоръки, органични кратки снипети), по този начин има толкова много начини да повлияете на това класиране. Но първо, нека да разгледаме защо трябва да инвестирате времето си в SEO оптимизация за търсене за мобилни приложения.

Защо SEO оптимизацията за приложения / апликации / app’s е жизненоважно за вашата стратегия за маркетинг на приложения

Тъй като Google потвърждава, че сега се извършват повече търсения на мобилни устройства, отколкото на настолни компютри и има много начини, по които вашите приложения могат да се показват в резултатите от търсенето, става все по-важно да бъдете видими при мобилни търсения.

Като се има предвид това, намирането на вашите мобилни приложения в резултатите от мобилното търсене е уместно не само за придобиване на нови потребители, но и за повторно насочване към съществуващи. Може да се случи така, че вашите потребители да търсят нещо, което вие предлагате във вашите приложения. Правейки SEO оптимизация за приложения, можете да ги накарате да се върнат във вашето приложение само като щракнат върху резултат от търсенето.

Най-често срещаните методи за откриване на приложения

За да инсталират приложение, хората отиват в магазини за мобилни приложения като Google Play Store или Apple App Store. Но много приложения биват открити извън тези платформи за разпространение. За да разбере движещите сили зад откриването и ангажираността на приложенията, Google си партнира с Ipsos MediaCT, за да проучи поведението при търсене за придобиване и използване на потребителски приложения.

Проучването показа, че 40% от приложенията се откриват чрез търсене в магазина за приложения .

Но откъде идва останалото? Включва различни канали като приятели, семейство и колеги, търсачки, уебсайт на компанията и телевизионни реклами. От които основните 27% (или 1 от 4 души) откриват и инсталират приложения от резултатите от търсачките .

app-discovery-google

Това заключава, че ако никога не сте мислили за SEO оптимизация за вашето приложение или ако то не се вижда в (мобилното) търсене на Google, губите 27% от потенциалния трафик.

Не само органичните резултати от търсенето, рекламите в мрежата за търсене също са ефективни за стимулиране на изтеглянията на приложения. От всички видове реклами, използвани за популяризиране и инсталиране на приложения, 50% от изтеглянията са повлияни от реклами при търсене, а останалите 50% чрез всички различни видове реклами, комбинирани.

Тъй като търсенето е толкова важен двигател за инсталиране на приложения , всеки търговец на приложения трябва да инвестира в SEO оптимизация за приложения.

SEO фактори за класиране на приложения

Почти е ясно, че SEO оптимизацията за мобилни приложения е толкова важна, колкото и всяка друга оптимизация, нека да разберем какво влияе върху класирането на приложението ви в резултатите от търсенето. За да обобщим, това е основно повлияно от почти същите фактори, вие също трябва да следите за оптимизация на App Store : ключови думи, оценки и отзиви и качествени обратни връзки.

Ключови думи: Както всяка друга стратегия за SEO оптимизация, мобилните приложения също се нуждаят от правилните ключови думи, за да се класират по-високо в резултатите от търсенето. Намерете правилните ключови думи с помощта на Google Keyword Planner или някакъв специализиран SEO инструмент на (напр. SEMRush ) и стратегически ги поставете в заглавието и описанието на вашето приложение. Освен това може да помогне, когато пакетът ви с приложение съдържа името на марката и подходящи ключови думи, тъй като ще бъде част от URL адреса на вашата обява в магазина за приложения.

SEO App in Store

Оценки и отзиви: Те не само влияят на вашето класиране в резултатите от търсенето в магазина за мобилни приложения (Оптимизация за App Store), но са и важен фактор в SEO оптимизиране. Коефициентът на класиране на Google е силно зависим от това какво мислят потребителите за приложението ви, така че да имате добри оценки и отзиви е от изключително значение.

Average Ratе Google Play

Качествени препратки: Никоя SEO стратегия не е пълна без обратни връзки. Започнете, като добавите връзка към страницата си за изтегляне от уебсайта си и се опитайте да накарате различни медии да говорят за вашето приложение (ползвайте и силата на ePR). Силата на домейна е ключът тук и колкото повече качествени обратни връзки имате, толкова по-добре Google ще класира приложението ви в резултатите от търсенето.

Съвет: Добавете връзка към страницата за изтегляне на вашия магазин за приложения в заглавката на мобилната версия на уебсайта си или създайте специална целева страница, за да популяризирате мобилните си приложения.

Как потребителите намират приложения в мобилно търсене

Споменатите по-горе методи са доста общи за класиране на вашето приложение в търсачките. Има и други основни стъпки, които трябва да проерите / пробвате, за да сте сигурни, че приложението ви се класира високо.

Общо търсене: пакети за приложения

Най-разпространеният начин как вашето приложение ще се показва в уеб търсенията е чрез app package holds. Според Searchmetrics , дори едно от десет мобилни търсения има резултат от app package holds / пакет за приложения.

app package holds е група от предложени приложения , които се появяват в резултатите от търсенето, когато изпратите специфична за приложението заявка. Например, ако търсите „приложение за проследяване на храненето“, ще получите резултат от пакет от приложения, състоящ се от няколко предложени приложения за диета.

App pack SERP examples

Всяка app card / карта на приложението съдържа име, икона, оценка и известна информация за цената. Резултатите са специфични за устройството, т.е. за хора, търсещи на устройства с Android, резултатите ще бъдат от Google Play Store, докато за хора, търсещи на устройства с iOS, резултатите ще бъдат от Apple App Store.

В зависимост от това какво е търсил потребителят, пакетът от приложения може да съдържа между 30 до 100 приложения. По подразбиране обаче се показват само три до шест приложения. За да види повече, потребителят трябва да щракне върху „Още приложения“.

Органично търсене на марка: единични резултати

Когато някой търси приложението ви в конкретна (търсене с марка или фраза за търсене с дълга опашка), може да се покаже визуализация на малката ви обява в магазина за приложения.

Този вид SERP показва информацията за приложението в един фрагмент направо от Google Play. Това включва името на приложението, икона, информация за оценка, първия ред от описанието на приложението и бутон за инсталиране. С щракване върху бутона за инсталиране, потребителят се пренасочва към Google Play за инсталиране на приложението.

Branded Search Single Result Example

Търсене на конкретно съдържание от / на приложението: Индексиране на приложения

Google не само класира цели приложения, но позволява да обхожда и класира вътрешните / internal app screens на приложения, благодарение на индексирането на приложения. По-подробно това означава, че ако потребителите са инсталирали приложението ви, те могат да намерят конкретно съдържание на приложението в Google търсене. Като щракнат върху резултатите, потребителите могат да отворят конкретното съдържание директно в приложението. Това ви помага да ангажирате съществуващите клиенти да използват приложението ви.

Аpp Indexing Example

Освен за повторно ангажиране на потребители, индексирането на приложения е полезно дори за придобиване на нови потребители. Ако нови потребители (някой, който все още не е инсталирал приложението ви) изпращат заявки за търсене, подходящи за приложението ви, това задейства карта за инсталиране на приложението ви в резултатите от търсенето.

Индексирането на приложения ви помага да се уверите, че Google е индексирал приложението ви и то ще се вижда при търсенията. Нещо повече, Google всъщност потвърди, че индексирането на приложения ще започне да се брои като сигнал за класиране за потребителите на Android.

За да настроите индексирането на приложения за вашето приложение, трябва да интегрирате API за индексиране на приложения .

Как да повишите видимостта при търсене в App Store

След като обсъдихме всички начини да повишите класирането на приложението си в резултатите от търсенето в мрежата, не трябва да забравяме, че каналът за откриване на приложения номер едно все още е търсенето в магазина за приложения. По този начин не трябва да забравяте за App Store Optimization.

Какво е оптимизация на App Store и как се различава от SEO оптимизацията за приложения?

В случай, че не сте сигурни за какво е App Store Optimization (ASO), нека бързо да го обобщим:

Оптимизацията на App Store е итегративен процес за подобряване на видимостта на вашето приложение в магазините за мобилни приложения. Подобно на SEO оптимизацията за сайтове, ASO се отнася до повишаване на нечие класиране в съответното класиране при търсене. Най-важната разлика между SEO и ASO обаче е, че ASO се случва главно в магазините за мобилни приложения (като Google Play Store или Apple App Store), докато SEO оптимизацията на уеб сайт се фокусира върху търсенията в мрежата.

Как да оптимизирате приложението си за търсене в App Store?

Сега има много аспекти на ASO, но някои основни, които трябва да бъдат на ум на всеки търговец на приложения, са ключови думи, заглавие на приложението, оценки и рецензии и брой изтегляния.

Това означава, че за да се покаже в резултатите от търсенето в магазина за приложения, приложението ви трябва да се счита за подходящо за фразата за търсене на потребителя. Можете да повлияете на това как алгоритъмът на магазина за приложения индексира приложението ви, като стратегически поставите ключови думи в заглавието, подзаглавието, полето за ключова дума, краткото описание и описанието.

App Store Search Ranking Example

Има различни инструменти за просто проследяване на вашето класиране в търсенията в магазина за приложения. Ако обаче искате да измерите ефективността на търсенето на приложението си и да предприемете действия (редактиране на информация за приложението) направо в същия инструмент, трябва да опитате App Radar. Това е ASO инструмент, предназначен да направи оптимизацията на App Store лесна и отнема по-малко време за вас.

Освен това, за да се класира високо в търсенето, приложението ви трябва да показва подходящо количество изтегляния на приложения, редица потребителски отзиви и добра средна оценка на приложението. Определени показатели за ефективност и използване на приложението (напр. сривове, задържане и ангажираност на потребителите) позволяват на магазините за приложения да покажат качеството на приложението ви. Би трябвало да представлява интерес за всеки разработчик да работи непрекъснато върху своите приложения. По този начин е по-вероятно да постигнете страхотно класиране както в резултатите от търсенето, така и в топ класациите, което от своя страна ще донесе по-лоялни клиенти и стабилни приходи.