Каква е разликата между DoFollow и NoFollow връзките? 2024

Каква е разликата между DoFollow и NoFollow връзките? - СЕО.БГ DaWeb.TOP СЕО.ЕЮ Seo.V.BG

Когато създаваме марка онлайн, то тя е важно да бъде разпознавана и хората да я търсят.  Колкото по-голяма аудитория имате, толкова по-голям интерес провокирате. Затова се налага да се направи и оптимизация за търсачките. При нея е важно да се правят връзки към блога ви или магазина. Това на практика се изгражда доверие в потребителите, тъй като те виждат, че сте споменавани в авторитетни сайтове и следователно това подсъзнателно ги води към възможността да ви имат доверие.

Връзките могат да бъдат DoFollow или NoFollow. Връзката DoFollow е конкретна връзка, която казва на търсачките конкретен път, по който да върви ранга на страницата и така че да влияе на изходящата връзка към нея. Повечето посетители ще посещават страници, които са високо класирани в търсачките, така че е важно да създадете именно такава връзка.

Освен това, DoFollow влияе и на изходящите връзки, които се индексират от ботовете на търсачките. Те обикалят различните сайтове и търсят ново съдържание, което да бъде индексирано. Колкото повече такива връзки имате, толкова по-голям авторитет придобивате пред търсачките и следователно се класирате на по-предна позиция.

Връзката NoFollow е точна противоположност на DoFollow. Това е уникална хипервръзка, която премахва всяко преминаване на специфичния статус на страницата за класиране. Тази функция не позволява ботовете да търсят съдържание чрез връзките и следователно не отчитат връзките ви. Това означава, че не можете да бъдете класирани в ранга на търсенето.

Различните търсачки имат и различни приложения за NoFollow връзките. За Гугъл тази връзка ще се обхожда, но тя няма да има значение за класирането. За Bing тя не е от значение и дори не я разузнава и включва в класиранията. Yahoo ги следи, но не ги включва в изчисленията за класиранията.

Ако искате да изградите авторитет сред други сайтове, то трябва да бъдете сигурни, че сте активирали DoFollow. Това помага на читателите да ви разглеждат като авторитет, тъй като има и други връзки, включени в съдържанието ви. Недостатък е, че връзките носят и много спам коментари. Следователно ви трябва време да ги отсеете, което означава да ги преглед на всеки един от тях. С NoFollow нямате този проблем, тъй като няма спам. Хубаво е да използвате това маркиране за ненадеждни връзки.

Накратко казано, ако искате да използвате връзки за по-високо класиране, то DoFollow е точно за вас. Търсачките обикалят съдържанието и тези връзки помагат за класирането. Единственият минус при тях е, че трябва да се справите със спама, който ще ви залее от тези връзки. NoFollow можете да си спестите спама, но няма и да бъдете индексирани от търсачките. Можете да ги използвате за недостоверни връзки, които да не се засичат, докато не ги изправите.